Kelime hangi dile ait?
Kelime, Arapça كلمة (kelime) kelimesinden türemiş olup “söylenen, söz” anlamına gelmektedir.
Hangi kelimesi hangi dile ait?
hangi – Nisanyan Sözlüğü. Türkiye Türkçesi kankı veya χankı “hangi” sözcüğünden türemiştir. Bu sözcük, Eski Türkçe (sadece Oğuzca) kan veya χanı “ne” edatından ve Eski Türkçe +kI ekinden türemiştir.
Su kelimesi hangi dile ait?
Türkçede su kelimesinin kökeni Eski Türkçe sub veya suv kelimelerinden gelir. Orijinal hali sub olan kelime 9. yüzyıldan itibaren suw’a dönüşmüştür. Son sesteki dudak sesi suvar-, süvar-, sıvı, sıvı gibi türevlerde korunmuştur. Orhun yazıtlarında bir kelime olarak kaydedilmiştir.
Kolay kelimesi Türkçe mi?
simple – Nisanyan Sözlük. Orta Türkçe’den (sadece Kıpçak ve Oğuz lehçeleri) türemiştir ve basitçe “istenen, arzulanan” anlamına gelir. Bu kelime, Eski Türkçe kol- “istemek, arzulamak” fiilinden, Türkçe eki +(g)Ay ile türetilmiştir.
Anne Türkçe bir kelime mi?
İsmet Zeki Eyuboğlu, “anne” sözcüğünü Hitit dilindeki (Eti) “annas” sözcüğüyle ilişkilendirir. Ona göre anne, “Türk dilinin Hitit toplumundan doğrudan alındığı söylenemez.” Ancak, sözcükte bulunan fiil olan “doğurmak” kökü Türk dilinde mevcut değildir, bu nedenle Türkçe “anne” sözcüğünün kökeni yabancıdır.
Nankör hangi dilde?
nankör – İngilizce sözlük. Farsça nānkūr نان کور kelimesinden bir alıntıdır, “küfür edeni kutsayan kişi”. Bu kelime Farsça nān نان “ekmek” ve Farsça kūr کور “görmemek” kelimelerinden oluşur.
Türkçe hangi dile ait?
Türkçe, dünyada kökleri binlerce yıl öncesine dayanan birkaç dilden biridir. Türkçe, yapısal olarak dünya dilleri arasında eklemeli diller grubuna girer; köken bakımından ise Ural-Altay dil grubunun Altay dil ailesine aittir. Ural-Altay dilleri, diğer dil aileleri gibi sabit bir aile oluşturmazlar.
Kardeş kelimesi nereden gelir?
Türkçedeki “kardeş” (Anadolu ağızlarında kardaş > gardaş) sözcüğü, etimolojik olarak kardaş sözcüğünden türeyen, -daş isminden -daş ekinin kar sözcüğüne eklenmesiyle ortaya çıkan bir birleşmeye örnektir ve bu ekin yaygın türevleri arasında standtaş, dost, boydaş, yoldaş, vatandaş, dildaş, inançlı, iyi yürekli, aynı kafada olan… bulunmaktadır.
Neçe hangi dilde ne demek?
Azerbaycan Türkçesinde bu kelimeden türemiş iki ayrı kelime kullanılmaktadır: neçe “ne kadar, ne kadar, ne kadar süreyle, çok, ne kadar” ve nece “nasıl, niçin, ne şekilde, hangi, vb.”
Bakkal hangi dilde?
Kelime, Arapça bakl “sebze” kelimesinin mesleki adıdır. Bakkal, bakla ile akrabadır.
Hanım hangi dilde?
Hanım – Nişanyan sözlüğü. Orta Türkçe χānum kelimesinden türemiştir, “hükümdarın karısına hitap [1. tekil şahıs sahiplik ekiyle]”. (Kaynak: Doerfer, Türk. und Mong. Elemente im Neupersisch III §1163.) Bu kelime, Eski Türkçe χān “hükümdar” kelimesinden, Türk-Türk eki +Um ile türemiştir.
Çincede su ne demek?
Çince’de “su” demek için “shway” olarak telaffuz edilen 水 kelimesini kullanın.22 Aralık 2022Çince’de “su” demek için “shway” olarak telaffuz edilen 水 kelimesini kullanın.
Yavaş Türkçe mi?
Eski Türkçe Yavaş kelimesinden türemiştir, “iyi, nazik, uysal, mütevazı”. Bu kelime, Eski Türkçede yazılı örneği olmayan *yava – “iyileşmek, yavaşlamak” biçiminden türemiştir, Eski Türkçede +Iş ekiyle.
Çabuk Türkçe mi?
hızlı – Nişanyan Sözlüğü. Farsça çābuk چابک “hızlı, çabuk” kelimesiyle ilişkilidir. Bu kelime, aynı anlama gelen Orta Farsça çābuk veya çāpuk kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe çaç fiilinden türemiş olabilir – “hızlı gitmek, dörtnala koşmak (bir atı)”; ancak bu kesin değildir.
Türkçe en zor kelime nedir?
Bu nedenle soyadından türeyen sözcükleri de en uzun sözcüğe katacak olursak, “sanki ay yıldızlı al bayrağı taşıyan kahraman oğullardan birisin, sanki olamadıklarımızdan birisin.” “etkisizleştirmek” ise 117 harfle Türkçedeki en uzun anlamlı ve olası sözcük olarak değerlendiriliyor.
Kelimenin kökeni ne demek?
Bir sözcüğün en eski orijinal biçimi “Etymon” (τὸ ἔτυμον) (Türkçe telaffuzunda Etimon) olarak adlandırılır. Türkçede etimoloji terimi yalnızca bir bilim dalının (“etimoloji”) tanımına değil, aynı zamanda bir sözcüğün kökeni hakkındaki bilgilere de atıfta bulunur ve bu bağlamda “limoloji” anlamına da gelir.
Türkçe hangi dile ait?
Türkçe, dünyada kökleri binlerce yıl öncesine dayanan birkaç dilden biridir. Türkçe, yapısal olarak dünya dilleri arasında eklemeli diller grubuna girer; köken bakımından ise Ural-Altay dil grubunun Altay dil ailesine aittir. Ural-Altay dilleri, diğer dil aileleri gibi sabit bir aile oluşturmazlar.
Ait Türkçe mi?
Bağlılık – Nişanyan Sözlüğü. ˁāˀid عَائِد, Arapça ˁwd kökünden “1. “geri dönmek, geri gelmek, gelmek, 2. ilgili, ilgisi olmak” kelimesinden alıntıdır. Bu kelime, Arapça ˁ عَادَ “geri geldi, döndü” fiilinin fiil biçimindeki aktif fiil sıfatıdır.
Bir kelimesi hangi dilde?
Türkçe ve Türkçeye yakın dillerdeki “bir” ve “bir” sözcüklerinin eski Hint-Avrupa dillerinden geldiği anlaşılmaktadır.