Bilirkişi raporumu nereden görebilirim?
UYAP Uzman Portal Bilgi Sistemine e-imza veya m-imza kullanarak giriş yapabilirsiniz.
Bilirkişi raporu geldikten sonra ne olur?
Bilirkişi tarafından düzenlenen rapor mahkemeye sunulduktan sonra dava dosyasındaki taraflara tebliğ edilir. Taraflar, rapor tebliğ edildikten sonra kanunda öngörülen süreler içerisinde rapora ilişkin görüşlerini ve itirazlarını bildirebilir, eksik kısımları belirtebilir ve ek rapor düzenlenmesini isteyebilirler.
Bilirkişi raporundan sonra dava ne kadar sürer?
Ancak basit yargılama usulüne tabi dava ve işlerde bu süreler iki ay olarak kabul edilir. Yani yazılı yargılama usulüne tabi davalarda bilirkişinin davayı sunması gereken azami süre 6 ay, basit yargılama usulüne tabi davalarda ise azami süre 4 aydır.
Bilirkişi raporundan sonra mahkeme sonuçlanır mı?
Bilirkişi raporu mahkemenin kararını etkileyebilir. Mahkeme işlemlerinde bilirkişi raporundan sonra neler olabilir: Bilirkişi raporu kabul edilebilir: Bilirkişi raporu mahkeme tarafından kabul edilebilir. Bu durumda bilirkişi raporundaki bulgular ve değerlendirmeler mahkemenin kararını etkileyebilir.
Bilirkişi raporu uyapta görülür mü?
Etkilenen kişiler, UYAP, E-DEVLET, SMS sistemi üzerinden içerikleri sorgulayabilir ve görüntüleyebilir.
Hakim bilirkişi raporuna uymak zorunda mı?
HMK m. 266 vd. Maddeler uyarınca, çözümün özel ve teknik bilgi gerektirdiği hallerde, hâkim bilirkişinin oy ve görüşünü dikkate almaya karar verir. Bilirkişi görüşü hâkimi genellikle bağlamaz.
Bilirkişi raporuna nasıl ulaşılır?
UYAP Bilgi Sisteminde bilirkişi olarak tanımlanmamış ise, Bilirkişi Portalı Bilgi Sistemine ilk kez giriş yaptığında görüntülenen “Bilirkişi Başvuru İşlemleri”ni yerine getirmesi ve UYAP Bilgi Sistemi üzerinden ilgili Adli Yargı Komisyonuna kayıt yaptırması gerekmektedir.
2024 bilirkişi ücreti ne kadar?
Dava ve işlere 3000,00 TL bilirkişi ücreti uygulanır.
Bilirkişi raporuna itiraz edilince ne olur?
Bu makaleye dayanarak rapora itiraz ederseniz ne olur? Soruyu cevaplamak gerekirse: Bu şekilde alacağınız özel rapor sağlam bir temel oluşturacak ve hakim raporu yeniden yaptırarak doğru bir karar verecektir.
Mahkemede bilirkişi kaç günde sonuçlanır?
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 274. maddesinin 1. fıkrasında şöyle denilmektedir: “Bilirkişi raporunun düzenlenmesi için süre üç ayı geçemez. Bilirkişinin talebi üzerine, onu atayan mahkeme, süreyi, uzatmanın nedenlerini belirterek en fazla üç ay uzatabilir.”
Bir dava en fazla kaç yıl sürer?
Suçu işledikleri tarihte 18 yaşını doldurmuş olan kişiler için zamanaşımı süresi: 5 yıl veya daha az hapis cezası veya para cezası gerektiren suçlar için 10 yıl. 5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezası gerektiren suçlar için; 20 yıl. Yirmi yıl veya daha fazla hapis cezası gerektiren suçlar için; 24 yıl.
Bilirkişi ücretini kim öder?
Ceza yargılamasında, hakim kendi inisiyatifiyle bir bilirkişi atayabilir. Ya da taraflar tarafsız bir bilirkişinin atanmasını talep edebilir. Bilirkişi ücreti ilk olarak savcı tarafından ödenir. Daha sonra, haksız olduğu kanıtlanan taraf bilirkişi ücretini diğer ödemelerle birlikte devlet hazinesine öder.
Davanın bilirkişiye gitmesi ne anlama gelir?
Bir bilirkişi, mahkemeye veya taraflara mahkeme süreci boyunca bilgi, görüş ve öneriler sunmak için atanır. Bilirkişi, yetenekli ve deneyimli bir kişi olmalıdır. Mahkeme tarafından atanır ve mahkeme veya taraflarca ortaya konulan olguları soruşturmak ve sonuçlarını mahkemeye sunmakla görevlidir.
Bilirkişi raporu olumsuz olursa ne olur?
Buna göre taraflar, bilirkişi raporunda eksik gördükleri hususların, bilirkişi raporunun yayımlandığı tarihten itibaren iki hafta içinde tamamlanmasını isteyebilirler; tereddütte kalan hususlarda mahkemeden bilirkişi görüşünün alınmasını veya yeni bir bilirkişi atanmasını isteyebilirler.
Bilirkişi raporu kesin delil midir?
Bilirkişi görüşleri doktrinde takdirî delil olarak kabul edilmektedir11. İncelemeye vurgulanmıştır. Dolayısıyla bilirkişi görüşünün delil olduğu, ancak hâkimin bilirkişi görüşüyle doğrudan ilişkisi olmadığı söylenebilir.
Sosyal inceleme raporu uyapta görünür mü?
Sir Raporu Uyap’ta görünür mü? Evet, sosyal inceleme raporu UYAP sistemi üzerinden görüntülenebilir. Aynı şekilde kişinin e-devletinden de görüntülenebilir.
Bilirkişi raporu ne zaman kesinleşir?
Tarafların rapora itiraz etmeleri için tanınan on beş günlük süre ilgili süredir; bu süre aşağılayıcı niteliktedir. Dolayısıyla taraflar bu süre içerisinde itirazlarını yapmazlarsa rapor onlar için kesinleşir; yani taraflar rapora itiraz etme olanağını tamamen kaybederler.
Uyap bilirkişi portal nedir?
Uzman Portalı Nedir? Adalet Bakanlığı tarafından sunulan, Türkiye genelinde bilirkişi olarak çalışan kişilerin adliyeye gitmelerine gerek kalmadan dosyalarını elektronik ortamda takip edebilmelerini sağlayan bir hizmettir.
Bilirkişi raporu nasıl tebliğ edilir?
6100 sayılı Türk Medeni Kanununun 280/1. maddesine göre; “Bilirkişi, kendisine incelemesi için teslim edilen evrak ve varsa eşya üzerine hazırladığı raporu mahkemeye sunar; rapora sunulduğu tarih yazılır ve bir örneği duruşma tarihinden önce taraflara tebliğ edilir.