Vaka ne demek Osmanlıca?
Osmanlı Türkçesi: Birini hemen yere sermek. Savaş. Meydana geliş. [3] Vaka: Yufka bulutu.
Uruben ne demek?
Uruben etrafında. Anlamı: Onları flörtöz, arkadaş canlısı, eşlerine aşık ve yaşları kadar büyük yaptık.
Varidat Osmanlıca ne demek?
Tasavvufî bir terim olarak varid, kulun iradesi veya kendi katkısı olmaksızın onun kalbine giren anlam demektir.
Vafi ne demek Osmanlıca?
Osmanlı Türkçesi [1] Sözünde duran, güvenilir adam.
Vaka ve vakıa ne demek?
İki A aslında uzun telaffuz edilir, bu da “her ne kadar, gerçekte” anlamına gelir. “Olay, gerçek” anlamına gelen “Case”, “Collar” gibi kısa A’larla telaffuz edilir. Değerli konuşmacılara duyurulur.
Vak’a ne demek?
Olaysız, olaysız, sakin: Bu seferki yolculuğumun tamamen konforlu, düşüncesiz ve olaysız olmasını istiyordum (Refik H. Karay).
Etrâbâ ne demek?
“Etrab” kelimesi “eşit, aynı anda, eşit, aynı zamanda, denk, aynı seviyede” anlamlarına gelir. Dolayısıyla ayetin doğru tercümesi “Birbirine eşit, büyük eşler” şeklindedir.
Uruç ne demek?
[1] yükselmek, göğe yükselmek.
Urefa ne demek?
Halk arasında “Yılan Daması” olarak bilinen Satranç-ı Urefa (Bilgelerin Satrancı), yaklaşık 1500 yıl önce Hindistan’da ortaya çıkmıştır.
Vade ne demek Osmanlıca?
Arapçadaki wˁd kökünden gelen ve “vaat, vaat edilen şey veya süre” anlamına gelen waˁda(t) وعدة kelimesinden türetilmiş bir kelimedir.
Evtar ne demek Osmanlıca?
(ﺍﻭﺗﺎﺭ) i. (Ar. ve “kiriş”in çoğulu evtār’dır) teller, kirişler: Nedir, iş-âbâd-ı bülend ol kasr-ı âlî kim / Kader bezmine olsaydı çeng olurdu, o evtâr ( Nef’î). Bazen de evtâr-ı şi’r nâhûn-ı kazayı bozar (Tevfik Fikret).
Ferşiyye ne demek?
Kubbealtı Sözlüğü (ﻓﺮﺷﻴ]ﺎﺕ) i. (Ar. ferṣiyyāt, çoğul eki -āt ile ferşiyye “döşeme işi” ifadesinin çoğul hali) döşeme işi.
Fıtri ne demek Osmanlıca?
(Osmanlı dönemi) Doğuştan gelen, doğuştan gelen, doğuştan gelen ve ilgili. Hayat kanunlarına tekabül eden.
Vukuf ne demektir Osmanlıca?
Kökeni: “Vukuf” kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir ve “وقوف” (wuquf) kelimesinden türemiştir. Anlamı: “Farkındalık” kelimesi bir konuyu veya durumu anlama, kavrama veya algılama durumunu ifade eder. Bu kelime bir şeyin farkında olan, bilincinde olan veya anlayan biri anlamında kullanılır.
Fenni Osmanlıca ne demek?
Arapça “fenn” (فن) kelimesi “sanat” veya “şaheser” anlamına gelir.
Vaka ne demek TDK?
OLAY KELİMESİNİN ANLAMI: Olay, olay anlamına gelir. Bu kelime sıklıkla vaaka, vakıa, hataa olarak yanlış yazılır. Doğru kullanım, bir portmanto biçiminde olmalıdır.
Vakf ne demek Osmanlıca?
“Foundation”, Arapça bir kelimedir; sözlük anlamı olarak durdurmak, hareket etmesini engellemek, hareketsizleştirmek demektir. Ayrıca “tamamen vermek, tamamen vermek” anlamına da gelir.
Veyl ne demek Osmanlıca?
Elmalılı bu kelimeyi genellikle tercüme etmeden woe olarak adlandırdığından, torment anlamı anlaşılmaktadır. Bazı çalışmalarda veyl kelimesi en uygun Türkçe karşılığı olarak “yazıklar olsun sana” olarak çevrilmiştir. ve “Yazıklar olsun sana!” Kelimenin anlamının “bunu şu şekilde tercüme etmek uygundur” olarak daraltılmasına karar verilmiştir.
Vafire ne demek Osmanlıca?
(ﻭﻓﻴﺮ) sıf. (Ar. vefiret, vefir, “bol olmak” kelimesinden) Çok, bol, vâfir: “Nakd-i vefir.” Sözü tamamladı ve tekrar etkili oldu / Bû Hüreyre’nin doğum tarihi vefîr’di (Sâlim Tezkire). Vefîre (ﻭﻓﻴﺮﻩ) sıf. Cümlelerde aynı anlamı taşıyan vefir kelimesinin belirsiz biçimi: “Emvâl-i vefîre.” “Sinîn-i vefîre: Uzun yıllar, uzun yıllar.”